Österåker och Klimathotet

Klimatvandra 2024

Vi deltar i riksinitiativet som pågår över hela Sverige och överlämning av tre uppmaningar till Sveriges regering och riksdag i september. Alla våra aktiviteter som omfattar promenad/vandring mellan 1 april till 20 september kan registreras på Klimatvandras hemsida, om man så vill.
Hem (klimatvandra.se)
Du kan på eget initiativ anordna en vandring med familj och vänner, varhelst ni är, och genomföra den med Klimatvandras tanke. Registrera ort och antal kilometrar ni vandrat tillsammans på deras hemsida.

Varför vandra för klimatets skull?

Runt om i världen ser vi att ekosystem kollapsar och försvagningen av vår livsmiljö sker i ökande takt. Vårt sätt att leva har skapat ett livssystem som ofta främjar övergrepp på jorden, naturen och människor. Det är som om vi glömt vad som är centralt för livsförutsättningarna på jorden.

Vi vill värna klimatet så att det kan stärka vår livsmiljö igen. Det är vår övertygelse att den omsorg om liv som vi omhuldar inte bara kan rädda livet på planeten, utan också göra livet på många sätt rikare, med mera närhet till naturen och till varandra.

Lyssna till några lokala medlemmars röster om varför de deltar i klimatvandringen: Österåkersbor klimatvandrar

 

Vi vill också vandra till minne av Österåkersbon Bert Bolin – mottagare av Nobels Fredspris och som bodde i Österåker fram till sin död.

  • Professor i meteorologi, klimatforskare och ordförande för flera internationella organisationer inom miljöforskning.
  • Bert Bolin var medgrundare av FN:s klimatpanel IPPC2 och var dess första ordförande under åren 1988–1998.
  • Han fick tillsammans med IPCC teamet Nobels Fredspris 2007 med motiveringen –

”För deras insats att skapa och sprida mer kunskap om mänskliga klimatförändringar, och för att lägga grunden för det som krävs för att motverka dessa förändringar” 

  • Bert gjorde även sin stämma hörd i Åkersberga kammarkör.

  1. End Ecocide – Stoppa storskalig miljöförstöring
  2. IPPC – Om oss — IPCC

*

Tidigare aktiviteter

Varför vi arrangerar Klimatdag 2023

Program Klimatdagen 2023