Österåker och Klimathotet

Just nu pågår många vandringar för klimatet i hela Sverige!

Vi i Naturskyddsföreningen i Österåker vill delta och genomför därför en vandring som en del av riksinitiativet ”Klimatvandra 2023”.

Läs  mer på Klimatvandra 2023 hemsida.

NÄR och Var: lördag 9 september kl. 11 går vi från Alceahuset via Röllingby backar och Smedby till Prästgården invid Österåkers kyrka. Väl framme äter vi vår egen medhavda picknick och njuter av utsikten upp mot Klockarhagen under tiden Åkersberga Kammarkör besjunger vår vackra natur.

Vi bjuder på kaffe, saft och fikabröd för den som är sugen! Toalett finns i Prästgården.

Vill du gå en kortare, tillgänglighetsanpassad sträcka (1 km) kan du ansluta med buss 623H från Åkersberga station kl. 11.59, framme vid hpl Båtstorp på Sockenvägen kl. 12.09. Denna busslinje kan man även ta tillbaka till Alceahuset efter genomförd vandring.

Kontaktpersoner: Maria Olausson, 070–7831259 och Urban Dunell, 070–2812278

 

Varför vandra för klimatets skull?

Runt om i världen ser vi att ekosystem kollapsar och försvagningen av vår livsmiljö sker i ökande takt. Vårt sätt att leva har skapat ett livssystem som ofta främjar övergrepp på jorden, naturen och människor. Det är som om vi glömt vad som är centralt för livsförutsättningarna på jorden.

Vi vill värna klimatet så att det kan stärka vår livsmiljö igen. Det är vår övertygelse att den omsorg om liv som vi omhuldar inte bara kan rädda livet på planeten, utan också göra livet på många sätt rikare, med mera närhet till naturen och till varandra.

Vi skriver under på budkavlen, med dess 3 uppmaningar, som ska lämnas över till riksdag och regering vid en offentlig slutvandring till riksdagen som sker 23 september.

  • Ge klimatet och miljön högsta prioritet, med bred politisk samverkan motiverat av ett uttalat klimatnödläge och som följer det överenskomna Parisavtalet.
  • Arbeta för en lag som gör Ecocide1 – storskalig miljöförstöring – till ett internationellt brott, likt till exempel folkmord.
  • Avveckla subventioner av fossilt bränsle, inför restriktioner mot överkonsumtion av jordens resurser. Stimulera och inspirera till hållbara val och positivt nytänkande.

Vi vill också vandra till minne av Österåkersbon Bert Bolin – mottagare av Nobels Fredspris och som bodde i Österåker fram till sin död.

  • Professor i meteorologi, klimatforskare och ordförande för flera internationella organisationer inom miljöforskning.
  • Bert Bolin var medgrundare av FN:s klimatpanel IPPC2 och var dess första ordförande under åren 1988–1998.
  • Han fick tillsammans med IPCC teamet Nobels Fredspris 2007 med motiveringen –

”För deras insats att skapa och sprida mer kunskap om mänskliga klimatförändringar, och för att lägga grunden för det som krävs för att motverka dessa förändringar” 

  • Bert gjorde även sin stämma hörd i Åkersberga kammarkör.

  1. End Ecocide – Stoppa storskalig miljöförstöring
  2. IPPC – Om oss — IPCC

*

Tidigare aktiviteter

Varför vi arrangerar Klimatdag 2023

Program Klimatdagen 2023