2020
Holktävling prisutdelning 6 juni – tema för Holktävlingen var ”hållbart samhälle”
VIinnare FÅGELHOLKSTÄVLINGEN är FYREN som Alicia Eklöf Lindström klass 6A i Österskärsskolan har snickrat och målat.
Vinnare INSEKTSHOTELL är Viktor Brink som står tillsammans med Fred Bray – 2:a pristagare, båda från klass 4B Skärgårdsskolan.
Här ä några bilder från utdelningen och för att se alla fantastiska bidrag så gå in på holk-tavling-2020
++
2019
Svamputflykt med svampjakt
Holkbygge vid Länsmansgården söndag 1 september 2019
Sommarens cykeltävling
Kanalens dag
Nordiska Kusträddardagen den 4 maj
Prisutdelning av vår skoltävling: Slott, koja,kryp-in vid Ekbackens valborgsmässofirandet
Exkursion till Östanå 10 mars 2019
Klimatvågen 26 januari 2019
2017
Fågelholksbyggande på Länsmansgården 15 oktober 2017
Fågelholksbyggande på Länsmansgården 15 oktober 2017
Snoka vilda vårblommor på Näsudden 7 maj 2017
Även idag sken solen även om det var lite svalt. Åtta vuxna och tre barn gav sig ut på en kort promenad för att leta vårtecken. Vi började med lärka och tofsvipa redan på vägen till reservatsentrén. Även om det allra första vårfloret var på väg bort såg vi många olika växter. Det var hav av vitsippor och den gula svalörten. Gullvivan hade precis börjat blomma. Vi såg två olika violer. Den blå och ganska ludna buskviolen och den trefärgade styvmorsviolen. Precis mot slutet flög en aurora fjäril förbi. Dess vingar är vita och orange.
Text och foto: Ann Sjölander
Gökotta vid Näsudden 6 maj 2017
Sex tappra infann sig vid parkeringen till Näsuddens naturreservat klockan fem på morgonen. Precis som vanligt är det värt att stiga upp tidigt. Upplevelsen är fantastisk. Den här gången hade vi även tur med vädret. Under Ander Barkengrens ledning gick vi ända ut till udden och tillbaka. Svartvit flugsnappare hade kommit. Vi såg och hörde göktyta och hörde rödstjärt. Vissa av oss såg stenknäck. Precis innan det var dags att åka hem vid niotiden såg vi sommarens första ladusvalor. Sammanlagt blev det ungefär 50 arter. Det är tidigt på året så det är en hel del arter som inte kommit ännu t ex gök.
Text och foto: Ann Sjölander
Första pris Andra pris Tredje pris
Prisutdelning Österåkers coolaste fågelholk 2017 den 30 april
Enligt traditionen delades priserna i vår fågelholkstävling ut i samband med Valborgsfirandet på Ekbacken. Precis innan våren skulle sjungas in var det dags. I år var det extra många pristagare eftersom alla holkarna var byggda av grupper av elever. Holken som kom på andra plats var byggd av fem elever, förstaprisholken och tredjeprisholken var bygd av tre elever vardera. Lite ovanligt var också att all pristagarna kom från samma skola nämligen Skärgårdsstadskolan.
Text: Ann Sjölander
Foto: Ingemar Bäck
Signalarter den 23 april 2017
Vi har fina skogar på nära håll. Den här söndagen gick vi runt i skogen runt Domarudden och hittade en hel del signalarter. En signalart är en art som säger att det finns höga naturvärden i skogen vilket innebär att det funnits ostörd skog länge på platsen. Ronny Fors från Naturskyddsföreningens skogsgrupp lärde oss vad vi skulle titta efter för att bedöma om en skog kan tänkas ha ett extra stort naturvärde. Vi blev 13 stycken och flera kom från andra kretsar.
Text och foto: Ann Sjölander
Al
Känn igen träden på vintern den 2 april 2017
En liten skara på sju personer tog en kort promenad vid Kolgärdet. Vi var ute mer än två timmar så det går inte fort när man ska titta på alla träd utefter vägen. Vi fick se de flesta vanliga trädarterna denna kylslagna men fina förmiddag.
Text och foto: Ann Sjölander
Fräsch på riktigt den 23 februari 2017
Det kom nästan 20 personer när vi skulle lyssna på Jana Weiss när hon berättade om allt skumt som finns i våra vanliga hygienprodukter. Det roliga var att det kom många som vi inte brukar se på våra träffar. Slutsatsen blev att vi så lång möjligt skulle köpa miljömärkta hygienprodukter i framtiden eller tillverka själva. Det börjar finnas ett utbud.
Text och foto: Ann Sjölander
Fräsch på riktigt den 18 februari 2017
Konsumentgruppen tillbringade lördagen utanför systembolaget i Åkersberga centrum. Vi hade en fin utställning och många miljömärkta produkter att visa upp. Det fanns också möjlighet att prova på hemgjord deodorant med doft av kokos.
Många var intresserade och en del svarade på vår quiz. Vi fick också några nya medlemmar.
Text och foto: Ann Sjölander
2016
Bäversafari Ut i Naturen gänget och Friluftsfrämjandet den 15 oktober 2016
Den här dagen var det paddling i Åkersberga kanalen. Det var ett blandat gäng med ungdomar från Ut i Naturen gänget och barn och vuxna. Vi såg inga bävrar men väl ett bäverhydda. Det var en trevlig aktivitet tillsammans med Friluftsfrämjandet som gav mersmak. Det var nio personer som paddlade i kajaker och kanadensare.
Text: Ann Sjölander
Foto: Urban Dunell
Svampdag lördagen den 1 oktober 2016
Vi var åtta stycken som gick från Domarudden upp till det fina reservatet vid Trehörningen. Mossiga barrskogar är ju bäst vid torrt väder och vi hittade en hel del svamp. Vad som saknades var populära matsvampar som, gul kantarell, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp. Vid den avslutande fikapausen hittades någon liter trattkantarell så att de kanske kommer så småningom. De matsvampar som hittades var rimskivling och fårticka. Det fanns mycket skarpa riskor, skogs-, skägg- och pepparriska, som en del skulle testa att göra en sallad av med skivor från riskan, lök och gräddfil.
Övernattning vid Trehörningen med Ut i Naturen gänget den 17 till 18 september 2016
Totalt var vi tio entusiastiska personer och en hund som styrde våra steg mot Trehörningen norr om Domarudden. De flesta startade vandringen vid Solskiftesskolan. Det var perfekt vandringsväder lagom varmt, inget regn och växlande molnighet. Fikapaus tog vi när vi nådde Drängsjöns södra ände. Deltagarna kom från Afghanistan, Frankrike, Somalia och Sverige. Erfarenheterna varierade från att aldrig sovit i skogen till långa vandringar.
Framme vid Trehörningen fick vi börja med att samla ved och slå upp tält till de som skulle sova i tält. Det var ovanligt lätt att hitta bra ved eftersom man har tagit upp ett hygge, eller föryngringsyta som det numera heter, precis vid reservatsgränsen. På kvällen åt vi soppa, pinnbröd och medhavd matsäck runt elden. Några gick iväg lite från elden för att testa nattmörkret som dock inte var så svart eftersom månen visade sig. Vi somnade ganska tidigt utom de i vindskyddet som pratade länge. På morgonen väcktes några av oss av en sparvuggla. Sämre väckarklockor finns. Det var vackert stigande dimma över sjön. När alla vaknat hade dimman lyft och solen tittade fram. Eftersom natten varit oväntat kall var det skönt att vakna till en tänd brasa. Det blev en härlig vandring tillbaka i lika bra väder. Nära Lappdal såg vi en Mindre hackspett. Ytterligare ett nytt ord att lägga till ordförrådet.
KANALENS DAG den 28 augusti
Precis som förra året blir det en liten tävling om att känna igen fågelläten. Vinnarna får fågelholkar. Den som vill kan bygga hem åt insekter framförallt åt solitära bin. Vi säljer fågelholkar. Som vanligt är vi rikt försedda med broschyrer kring olika natur- och miljöfrågor.
Tomas Seippel rapporterar om en NATURMORGON vid Näsängen i juli 2016
Näsängen är ett mycket vackert område vid Näsuddens naturreservat och Näs gård. När man går ifrån parkeringen mot Näsuddens naturreservat, ligger området Näsängen på höger sida mot Näs Gård och omfattar även gården. Näsängen tillsammans med Näsuddens naturreservat är Österåkers viktigaste natur- och rekreationsområde. Det finns inget annat område i Österåker med liknade kvalitéer! Det är ett kustområde med strandängar (det sista obebyggda i Åkersbergas närhet), ett mycket vackert kulturlandskap, ett 1000-årigt kulturarv, ett rikt djurliv, en ostördhet utan påträngande bebyggelse och som ligger lättillgängligt i Åkersbergas närhet. Här finns de upplevelsevärden som många uppskattar högt och som det finns ett stort behov av i ett allt mer stressat samhälle och som nu då Åkersberga växer och förtätas kraftigt.
Lyft blicken mot Näs gård och upptäck Näsängen, känn den ostördhet som finns, den rymd som inns med långa siktlinjer över ängar och vatten. En miljö som är avstressande och som skapar ett lugn och ett välbefinnande. Här längs traktorvägen mot Näs gård har jag varit tidiga morgontimmar ca. 1,5 timme i 7 dagar. Höet har precis slagits och ängarna fick ett nytt liv. Ja, livet fanns även tidigare men syntes inte på samma sätt i det höga gräset.
När jag kom på morgonen hade redan grågässen anlänt (ett femtiotal) och betade i den sluttande ängen vid Näs gård. Tranor hördes långt i fjärran. Första dagen sågs en havsörn, lågt över ängarna, men med fel kamera utan zoom blev det inga bilder. Under de fyra första dagarna jagade fiskgjusen tillsammans med fisktärnorna över Täljöviken, därefter var fiskgjusen borta, i varje fall under den tid då jag var där. På ängarna var
det gott om fältharar, som mest 8 samtidigt.
Andra dagen visade sig en skogsmård i ett buskage vid strandängen, där två ängar möts. Den kom ut på ängen och ställde sig på bakbenen och tittade runt åt olika håll, gräset var lite högre på den ena ängen, sedan försvann den upp mot traktorvägen och upp mot skogen.
Rödräv, ibland två, sågs några gånger kommande släntrande över ängarna, stannade då och då, lyssnade efter sork i dikes- eller strandängskanten. Harar och skator verkade vara helt oberörda, det var sork som stod på menyn.
Av rovfåglar såg jag minst en vid varje pass, oftast flera; ormvråk, fiskgjuse, havsörn, lärkfalk, sparvhök och brun kärrhök. Det finns en kråkmaffia (10-15 st.) som hela tiden har ängarna under uppsikt. Många av observationerna upptäcktes genom att kråkor och fiskmåsar skränade och mobbade rovfåglarna. En morgon kom det fem korpar med sina härliga läten ” krrahk och klong”.
På ängarna födosöker starflockar, kråkfåglar, sånglärkor, fasaner, och några tofsvipor med flera arter, samt även fälthare och rådjur. På strandängarna finns två döda björkar som uppskattas mycket som sittplats. Fri sikt, inga löv kliar i nacken eller som skymmer, här kan man se starar, korpar, kråkor, ringduvor och faktiskt en och annan fiskmås sitta. En morgon satt även en ormvråk i toppen av den smala björken. Några gånger kom en, ibland två hägrar flygande för att landa i strandkanten. Detta är korta tidsobservationer under en period då mycket av naturen har stannat upp och står still, området har ett mycket rikt djurliv och bör skyddas ifrån bebyggelse. Under höst och vår kommer även andra arter. Tidig om våren kan man bland annat se sångsvanar beta på ängarna och om hösten födosöka i Täljöviken.
En vecka senare var jag åter ute en gång till, tidigt på morgonen. En råbock var en bit bort mot Näs gård, jag stod helt stilla, bocken närmade sig, vindriktningen låg emot mig och han kom närmare och närmare utan att upptäcka mig. Rådjur ser dåligt men hör bra. Till sist hörde han hur kameran klickade gång på gång och stannade och tittade upp, vek sedan av ned mot de nedre ängarna. Det var kanske samma bock som jag såg veckan innan i hagarna bortom Näs gård springa efter en get, de sprang runt, runt i cirklar (det är parningssäsong). Både havsörn och fiskgjuse syntes denna morgon, dock på lite längre kameraavstånd. Fiskgjusen kom ifrån Tunaviken med en fisk (braxen) i klorna, är det ungar kvar i boet?
Näsängen har en stor betydelse som ett förrum till Näsuddens naturreservat, ingen påträngande bebyggelse samtidigt som många olika djurarter söker föda på ängarna. Områdets djurliv bygger på att ängarna finns, det är en biotop som samexisterar med Näsudden naturreservat.
Läs gärna Naturskyddsföreningens sammanfattning ”Yttrande över detaljplan Näsängen” på osteråker.naturskyddsforeningen.se. Framförallt besök Näsängen innan det är försent, upplev ostördheten och skönheten som än så länge finns kvar, även hösten är fin med sina färger.
//Tomas Seippel
Blommor och småkryp vid Karsvreta 16 juli
Vi var nästan 15 personer som ägnade denna varma sommardag åt att ströva runt i hagen vid Karsvreta träsk. Åldersspridningen var mycket stor så det gick inte så fort. Med några håvar i händerna kan man hitta mycket. Sveriges största spindel, kärrspindel, var ett av fynden. Men vi såg också på rara växter som slokstarr. Givetvis missade vi inte att fika.
Text och några foton: Ann Sjölander
Naturupplevelse med Tråsättraskolan 3 juni
Vid sidan om vår egen holktävling med prisutdelning vid Valborg, deltog några elever från Tråsättraskolan i SM i fågelholk och vann ett andrapris. Priset bestod av en naturupplevelse som skulle levereras av oss i Naturskyddsföreningen i Österåker. Den upplevelsen fick hela klass 4A, med ett par lärare och några intresserade föräldrar vara med om den 3 juni i Näsuddens naturreservat. Vädret var strålande och de ivriga eleverna gick runt i grupp och bockade för de blommor och fåglar m.m. som de fått i uppgift att – med viss hjälp av oss i föreningen – hitta. Hela reservatet genomsöktes och det blev också tid för en fikapaus under förmiddagen. Den avslutande lunchen bestod av grillade hamburgare som avnjöts i en fårhage nedanför Runöskolan. Som aptitretare fick eleverna svara på ett pedagogiskt Naturquiz, som sedan alla fick pris för.
Gökotta för de morgonpigga 21 maj, som strandskatan höll koll på
Naturreservatet Näsudden är onekligen en klenod för oss i Österåker. Det höll de 13 morgonpigga deltagarna i årets upplaga av den traditionella gökottan med om. Vi marscherade glatt iväg redan kl 5 i fint väder och mötte många av de fåglar som häckar där, från grågäss, vitkindade gäss, knipor och storskrakar, skäggdoppingar och strandskator till drillsnäppor, fisktärnor, större hackspettar och taltrastar. En kattuggla på dagkvist blev överraskad och vaknade när vi passerade. Näktergalar, rödstjärtar och minst sex arter sångare stod för det musikaliska. Trots att göken inte behagade tuta under morgontimmarna fick vi ihop 51 arter. Detta var den sista i serien av tre fågelexkursioner under säsongen och sammanlagt har vi sett och hört minst 86 arter fåglar plus en massa blommor under dessa utflykter.
Många nyanlända flyttfåglar på Ljusterö den 16 april 2016
Arton förhoppningsfulla naturmänniskor gav sig iväg med färjan från Östanå vid halvniotiden. Redan vid färjeläget hade vi tur och fick se en fiskgjuse sväva över våra huvuden och höra en mindre hackspett ropa i den gamla lövskogen vid färjekön. Först gav vi oss iväg längst ut på Östra Lagnö, där vi fikade efter att ha studerat spåren av inlandsisen och sett oss mätta på ejdrar, strandskator med flera på nära håll och ett par havsörnar på långt håll. På vägen dit var fågelsången livlig och vi övade oss att känna igen exempelvis taltrast, järnsparv och svartmes. Molnigheten var växlande i början, efterhand blev det helmulet. Vårt andra mål blev Noret som bjöd på gäss, roliga änder och nyanlända vadare, bland annat mindre strandpipare och rödbena. Ett överraskande trevligt och artrikt ställe tyckte de flesta. Här intogs också lunchen. Vid den påföljande artgenomgången kom ett lätt duggregn och vädret blev också rätt småsnålt, så vi beslöt att åka hem. På vägen till bilarna fick vi höra en rekordtidig göktytas gälla, jamande rop, dagens artmässiga överraskning. De flesta var också överraskade över att de fanns så mycket att se och höra idag. Hela 60 arter slutade räkningen på.
Känn igen träden på vintern – 3 april 2016
Vi var tolv stycken som gick en kort promenad i Hackstaskogen. Man kommer inte långt när man ska titta på alla träd och använda alla fem sinnena. Vi tittade på ”kungsträdet” som brukar komma sist och gå först (ask). Vi lyssnade på vårsång från bl.a. rödhake och taltrast. Vi smakade på stensötans rot, doftade på luktviol och kände på vårtbjörkens skott. Totalt upptäckte vi minst 15 olika slag av träd och buskar på vår promenad, men framförallt var det en skön promenad i vårens tid.
Årsmöte och Klimatet i dag och i framtiden – 14 mars
Efter kretsens sedvanliga årsmöte och en snabb kaffepaus tog meteorolog Helen Tronstad över och pratade om vårt klimat. Hon började med att berätta hur det ser ut i dag. Sedan 1960 har CO2 nivåerna ökat från 320 ppm till 400 ppm. Havsnivån har höjts med 17 centimeter. Även om det inte påverkar oss i så stor utsträckning eftersom vi också har en markhöjning i Sverige så får det stor betydelse för andra platser på jorden. Hur framtiden kommer att se ut beror förstås på många saker, kanske mest vår vilja att agera här och nu. Avslutningsvis försökte Helen, utifrån SMHIs länsvisa framtidsscenarier, berätta lite om hur klimatet kan tänkas se ut i Åkersberga år 2100. Vi lär få varmare och torrare somrar med långa perioder med riktigt varmt väder. Även om det blir mindre regn är det större risk för skyfall med översvämningar när det väl regnar. Vintrarna blir mildare och blötare. Vill vi ha snö får vi flytta norrut. Detta sammantaget innebär ett klimat mer som det Paris har idag.
Text: Ann Sjölander Foto: SVT
Övervintrande och nyanlända fåglar kring Östanå – 5 mars 2016
Denna lite gråkalla dag var vi ändå ungefär 15 personer som stigit upp tidigt för att titta på fåglar vid Östanå. De mest uppmärksamma såg 28 olika arter. På bilden tittar vi på sångsvanar och grågäss. I Loån såg vi strömstarar som man aldrig kan se sig mätt på. Vi såg också skogsduva, den första flyttfågeln (!), stjärtmes, alfågel, trädkrypare och övervintrande ormvråk. Några såg till och med ett par gråsälar som simmade i sundet I bokskogen hittade vi en fantastisk eklåga. Den var mäktig. Den kanske legat där i hundra år och innan dess hade den säkert levt i kanske femhundra år. Under den hade en grävling flyttat in.
2015
Omställning – varför och till vad – 3 november 2015
Vi var närmre 20 personer som tog chansen att lyssna på ett inspirerande föredrag av Pella Thiel. Pella kommer från Naturskyddsföreningen på Värmdö och från Omställningsrörelsen. Hon berättade hur de arbetar nu och tidigare på Värmdö. Det gav många idéer på hur man kan förändra sitt eget liv och påverka andras utan att det var stressande.
Mossor och lavar – 11 oktober 2015
Vi var en liten skara om bara fyra personer som hade en härlig dag i Domaruddsskogarna. Vi började i granskogen för att via myren ta oss upp i tallbackarna. Under pedagogisk ledning av Michaela Lundell fick vi lära oss mycket om mossornas och lavarnas värld.
Svamputflykt – 27 september 2015
Nästan trettio personer kom till den här aktiviteten. Nu var det så torrt i skogen så det gick inte att göra en utflykt men Åke Strid hade genom att åka runt till många platser skaffat svampar till en utställning. Därför hade deltagarna stora möjligheter att lära sig känna igen både matsvamparna och de giftiga svampar man bör undvika att ta med hem.
Natursnokarnas svampjakt i Täljöskogen – 20 september 2015
.
Sinnenas promenad – 22 augusti 2015
Vi var ungefär 15 personer som ville prova på mindfulness i naturen vid Länsmansgården. Mindfulness skulle kunna beskrivas som medveten närvaro här och nu. Efter en kort teoretisk genomgång gick vi en runda i Hackstaskogen. Det var bara ungefär en km men det tog nästan två timmar. Vi fick lära oss några övningar som vi kan göra ute i naturen. Bl a att öppna ett sinne i taget, antingen medan man går sakta eller när man sitter still. Många uttryckte efteråt att det hade varit en givande eftermiddag. Vi får tacka vår guide, mindfulness instruktören, Bengt Rundquist liksom Åkersberga trädgårdssällskap som lånade ut sin lokal till oss för vår samling.
Text och foto: Ann Sjölander
Trastsjöskogen – blommor och småkryp – 11 juli 2015
Detta var verkligen utflykten för alla åldrar. Yngsta deltagaren var två år och äldste 83 år. Vi var nästan 25 personer som samlades vid Kolgärdet/Valsjöns parkeringsplats. Vi följde den tillgänglighetsanpassade stigen över våtmarken. Där stannade vi för att fånga småkryp i vattnet. Vi fann en del spännande djur bl a paddyngel som hade börjat utveckla bakben. Vi fångade också många olika sorters fjärilar och tittade på olika växter när vi gick vidare mot torrare marker. Vi lunchade vid den fina lekplatsen. Därefter följde vi äventyrsstigen till Valsjön, vilket var en liten utmaning för de som körde barnvagn, men det gick. Även där tittade vi på växter och djur medan de modiga (= barnen) badade.
Text och foto: Ann Sjölander
Rännilen – blommor och småkryp – 4 juli 2015
Denna varma sommardag var vi ungefär 15 personer som valt att promenera till viltvattnet vid torpet Rännilen. Det ligger på bekvämt avstånd från Rydbo station. Detta är ett utflyktsmål som är tillgängligt för alla vilket visades av att två personer med rullstol kunde vara med. Vi såg många olika slags fjärilar bl a sju individer av aspfjäril vilket är en av våra största och vackraste fjärilar. Dessutom fick vi chans att lära oss både om de växter som trivs där det är torrt i vägrenen och de som vill ha det blött vid strandkanten.
Text: Ann Sjölander
Foto: Åke Strid
De vilda blommornas dag – 14 juni 2015
Vi var ungefär tio personer som följde med Åke Strid ut på en vandring från Ekbacken till Hantverksvägen. Man kommer inte så långt när det finns mycket att titta på. Vi lärde oss, bland mycket annat, skilja olika smörblommor från varandra och hur humleblomster och nejlikrot kan korsa sig och se väldigt olika ut. Det var glada miner hela vägen trots att regnet hängde i luften.
Text och foto: Ann Sjölander
Fladdermöss – 10 juni, 2015
Vi fick chans att stifta bekantskap med fladdermössen under kunnig ledning i form av Hans-Georg Wallentinus. Han hade också med utrustning så att man kunde höra och se fladdermössens ljud. Vi var 15 stycken som fick se fyra olika arter och då kunde vi också se att de hade olika beteende. Eftersom vädret var varmt och stilla var det en riktigt häftig upplevelse. Vattenfladdermöss som flög tätt över vattenytan var det vi såg mest av. Vi såg också Dvärgpipistrell (tidigare Dvägfladdermus) i trädkronorna. På östra sidan om Åkersbro såg vi Nordfladdermus (tidigare Nordisk fladdermus) som flög runt över en öppen plats. Till sist såg vi även några exemplar av Större brunfladdermus (tidigare Stor fladdermus) som förflyttade sig målmedvetet upp mot Garnsviken på ganska hög höjd. Hans-Georgs analyser av ljuden visar också att det med stor säkerhet fanns Brunlångöra och kanske Tajgafladdermus i området men dessa visade sig inte.
Text och foto: Ann Sjölander
Gökotta för de morgonpigga – 23 maj, 2015
Det kom regn på efternatten och det blåste en frisk byig vind, som kylde ordentligt så snart man inte stod i lä. Ändå var vi sju entusiaster som inte lät oss avskräckas, utan samlades redan klockan 5 på parkeringen nedanför Runöskolan. I nästan fyra timmar vandrade vi sedan runt i den mycket omväxlade naturen på Näsudden, en av Österåkers allra finaste pärlor. Här finns allt, från hasselsnår och ekbackar till gammal tall- och granskog samt blomsterängar. Vi alla undrade nog vad som händer med denna fina natur när och om de planerade exploateringarna i Täljöviken blir till verklighet! Trots blåsten kunde vi njuta av fågelsång från flera klangfulla näktergalar, skönsjungande svarthättor och fem andra arter sångare, rödhakar och koltrastar. Över ängen drillade sånglärkorna, strandskator och kanadagäss vaktade sin ungar, snatterand, fiskmås och silvertärnor ruvade och ett par mindre strandpipare verkade se sig om efter lämplig boplats. Fågelvåren var i full gång och det var gott om gullvivor och blommade vildapel, slån och hägg och en blålila blomma med det märkliga namnet tandrot. Det enda vi verkligen saknade var göken, som kanske hade tappat lusten att ropa på grund av den byiga vinden. Morgonen gav hursomhelst 53 arter och det var vi nöjda med. Detta var den sista i en serie om tre fågelutflykter i vinter/vår till några av Österåkers naturpärlor och sammanlagt har vi fått ihop 80 arter!
Text och foto: Sven Faugert
Fiskmåsen ruvar tryggt i lä och morgonsol på skäret utanför Näsudden
Gammelekar och vårblommor – 19 maj 2015
Utflykten till Ängsholmen i Östra Ryd den 19 maj missgynnades av regnigt väder. Men de åtta personer som mötte upp var väl utrustade och regnet upphörde så småningom. Vi beundrade de gamla ekarna, den ena inte lik den andra, och slån och hägg lyste i det tilltagande mörkret. Gula blommor dominerade på marken, framför allt gullvivor, men även maskrosor och olika smörblommor, bl.a. backsmörblomma. Adam och Eva är den enda orkidén på Ängsholmen och vi räknade in ca 35 st., därav några få gulblommiga. Vi avslutade med en lugn fikastund vid stranden och tittade på ett rikt fågelliv på vattnet.
Text: Åke Strid
Grodvandring i Karsvreta träsk – 25 april 2015
.
Möt den tidiga våren i havsbandet vid Östra Lagnö – 18 april 2015
Tretton förhoppningsfulla vårskådare samlades vid färjeläget på Ljusterösidan. Trots litet tveksamma väderprognoser blev vädret allt bättre allteftersom dagen framskred, för att mot slutet av vår utflykt bli riktigt soligt och vårvarmt. Från färjeläget drog vi direkt iväg till naturreservatet Östra Lagnö. På vägen ut mot yttersta udden var fågelsången livlig. Redan vid P-platsen upplevde vi en ljudlig skogssnäppa som visade upp sig fint när den spelflög över grantopparna. Taltrastar, rödhakar, nötväckor, trädpiplärkor, trädkrypare och svartmesar stod för bakgrundsmusiken längs stigen. Väl framme vid badklipporna med utsikt mot fjärdarna spanade vi in rätt många ejdrar, mest hanar, några alfåglar som fortfarande bar vinterdräkt, ett par strandskator samt en av dagens halvdussinet havsörnar som passerade på håll. Utsikten var hänförande och vi dröjde oss kvar länge och fikade. Blåsippor, vitsippor, vårlök m.m. kantade återvägen till parkeringen. Sedan lastade vi in oss i bilarna igen och skådade en del genom bilfönstren. Bland annat fick vi på närhåll betrakta ett par ormvråkar som från bra utkiksplatser spejade ut över ett hygge. Sista stopp blev Noret, där vi gladdes åt några nyanlända rödbenor, sädesärlor, tofsvipor, krickor, steglits m.m. Just när vi skulle avsluta artgenomgången och pratade om att vi saknat fiskgjusen, dök den upp över skogen bakom oss och vi kunde, nöjda, räkna till hela 51 arter, varav ungefär hälften utgjordes av rätt nyanlända flyttfåglar! Ungefär 13 personer var med.
Text: Sven Faugert
MOSSVÄRLDAR OCH LAV-STORIES – 22 mars 2015
Med en lupp öppnar sig nya världar. Denna söndag dök Natursnokarna ner i mossornas och lavarnas värld. Och minisnokarna upptäckte snart att de finns överallt och ofta i lagom snokhöjd. Vi behövde inte ta många steg innan de ropade om nya fynd. Särskilt bägarlavarna är snygga, tyckte de. Och vilka fina iskristaller som gömmer sig bland mossbladen! Tjejerna såg också till att vi hann bygga koja, åka rutschkana och ha sångshow uppe på ett flyttblock – där röda mattan var ersatt med en grön och grå matta av cypressflätor och färglav, förstås. 3 små och 2 stora snokar deltog. Text och foto: Michaela Lundell
Välbesökt temakväll om Östersjön – ”ÖSTERSJÖN, HUR MÅR DEN OCH VAD KAN DU SOM BÅTÄGARE GÖRA?” – 18 mars 2015
Måndagen den 16 mars samlades 40 personer i Trälhavets båtklubbs klubbhus. Bland gästerna hade vi både representanter från kommunen och båtklubbens styrelse. Åkersbergas lokaltidning Kanalen fanns också på plats.
Först lyssnade vi till Jakob Walve, marinekolog från Stockholms universitets Östersjöcentrum. Vi fick en intressant inblick i Östersjöns komplicerade ekologi. Många frågor från åhörare besvarades innan vi tog paus med vegetariska mackor. Därefter lyssnade vi till Helena Nilsson från Ren båtbotten utan gift, ett samarbetsprojekt mellan Svenska Båtunionen, Skärgårdsstiftelsen, Naturskyddsföreningen och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund. Helena berättade livfullt om alternativ till bottenmålning för att bekämpa havstulpaner. Föredraget finns på http://batmiljo.se/batguide/slipp-bevaxning-ren-batbotten efter filmen. Båtägarna uppmanades att följa utvecklingen på Båtmiljö.se.
Text: Ingemar Bäck
Årsmöte och Smultronställen i Österåker – 10 mars 2015
Efter årsmötet fick vi möjlighet att lyssna till kommunens miljöplanerare Mårten Pehrsson. Han visade också bilder från några av de platser han var speciellt förtjust i. Vi började på Ljusterö med vackra betade strandängar vid Noret på östra sidan söder om Östra Lagnö. Efter ytterligare några stopp i olika områden på Ljusterö fick vi också tips om ett intressant område vid Hederviken. Det ligger förvisso inte i vår kommun men i Åkerströmmens avrinningsområde och är väl värt ett besök. Drygt 20 personer kom och lyssnade.
Text: Ann Sjölander
Övervintrande fåglar kring Östanå – 28 februari 2015
Elva entusiaster mötte upp vid färjeläget för att se på fåglar som klarat vintern – och i bästa fall möta några av de tidiga flyttfåglarna. Redan på fälten väster om vägen såg vi de första flyttfåglarna, några par av grågäss. Ett av dem visade sig bestå av en grågås och en kanadagås! Vi strövade sedan längs Loån och mötte tidigt ett par strömstarar, som dök i det strömmande vattnet efter föda och sjöng några försiktiga trudelutter. En gammal havsörn flög högt över vägen, en trädkrypare drillade, liksom en mängd blåmesar, talgoxar och nötväckor. Både skogs- och ringduvor passerade – också de tidiga flyttfåglar. Efter en fikarast i närheten av slottet vände vi tillbaka genom den märkliga – nordligaste? – bokskogen. I utkanten stötte vi på en stenknäck högt uppe i ett träd. Bokskogen var en mäktig upplevelse på dessa breddgrader, det var som att promenera i en sal med höga, grå pelare. När vi vände tillbaka mot färjelägret kom först en flock på sex sjungande sångsvanar rakt över oss och strax därefter en flock knölsvanar. Kul att jämföra. Vi avslutade vid Ryssudden, med utsikt över skarvkolonin, dit några skarvar just anlänt, prydligt skrudade i sina svartvita häckningsdräkter. En sammanräkning visade att vi beskådat hela 30 arter, rätt bra för en gråmulen dag i slutet av februari!
Text: Sven Faugert
Vad gör djuren om vintern – 15 februari 2015
Linda Wirén guidade runt i djurens kök, sovrum och badrum på temat ”Hur gör djuren på vintern.” 23 barn och 20 vuxna sken i kapp med solen och hittade både fotavtryck, sovplatser och matrester från olika spännande djur.
Honungsfilmen – 26 januari 2015
Kvällen den 26 januari hade vi filmvisning på biblioteket. Det var ett samarrangemang tillsammans med Åkersberga Trädgårdssällskap och Österåkers biodlarförening. Det kom ca 30 personer för att titta på den Schweiziska dokumentärfilmen ”Inte bara honung”. Genom filmen fick man lära sig mycket om biskötsel och bin. Man fick också lära sig en hel del om de hot bina utsätts för genom vår moderna bihållning där bisamhällen flyttas runt. Även vårt sätt att bedriva odling med stora monokulturer och användning av bekämpningsmedel skapar problem för bina.
Efter filmen fick vi chans att ställa frågor till några som har bin här i Åkersberga. Även om det finns sjukdomsproblem även här i Sverige så bedriver vi inte här biodling på det sätt vi fick se i filmen vilket kändes lugnande.
2014
Ruskmys med Natursnokarna i Karsvreta träsk – Söndag 23 november 2014
Vad behöver man bättre i dystra november än lite ruskmys? Sagt och gjort, 26 stora och små Natursnokar tog på sig stövlarna och gav sig ut i Karsvreta träsk, omedelbums belönade med lite blek novembersol.
Träsket är som träsk ska vara, det klafsade rejält. En av stövlarna fastnade i leran, medan pojken som bar den fortsatte gå. Men det gick bra, han hade fin balans och höll sig torr!
Göran från Karsvretagruppen berättade om djuren i träsket och drog och släpade ett helt skottkärrelass med ved ända till Trindkullens västsida. Där lekte vi Vinterstrategi-leken, med amiraler, dalripor, igelkottar och andra djur. Sedan tände vi brasan, fikade och viskade spökhistorier för varandra (för läskiga att berättas högt). Vid det här laget var det nattsvart runtomkring. Så småningom smög vi tillbaka i smågrupper i ficklampsken och några stannade kvar vid elden för att grilla korv på glöden. Till släckningen utrustade med en hink prima träskvatten.
Text och foto: Michaela Lundell
Samarrangemang med Karsvretagruppen
Svampjakt med Natursnokarna i Täljöskogen – 12 oktober 2014
På den här svampjakten är det barnen som styr. Och de hittar massor av svampar. Många söta hättor (bland annat flåhätta), blå och bruna spindlingar, hundratals små barrbroskskivlingar (de där som har hela sitt mycel inuti ett granbarr), björktickor, gullhorn och jättelika fjälliga taggsvampar, men också mumsiga trattisar och årets sista soppar. De kan också själva leda ”fingret-på-näsan”-frågeleken. Så lärde vi oss ”baklänges” både fingersvamp, röd och vit flugsvamp. Matsäcken åt vi under tallarna uppe på höjden och gladdes åt att det äntligen går att åka tåg till Täljskogen igen! Text och foto: Michaela Lundell.
Ut i naturen med fältisarnas ungdomar – 29 september 2014
I samarbete med kommunens fältgrupp ordnade Naturskyddsföreningen en kväll i skogen med några av de ungdomar som brukar besöka Bergagården. Tema: överlevnad – men framför allt att få uppleva skogen. Vi gick i obanad terräng, plockade trattkantareller och smörstekte på spritkök, kokade älggräste och gjorde smarriga chips av brännässlor. Läste karta och luppade knappnålslavar. Vid Trehörningens vindskydd gjorde vi upp eld och grillade korv. Sedan skulle vi ta oss hem i mörkret under stjärnorna … Det blev många skratt och gastkramande skrik, men också total tystnad när alla fick sitta en stund för sig själva på en plats i skogen man tyckte om (så kallad ”stubbsittning”). ”Roligt och spännande” tyckte ungdomarna om denna kväll och har redan börjat planera för fler liknande aktiviteter! Medverkade gjorde Daniel, Mohammad, Valle och Oskar, fritidsledarna Jerry och Agnes och Michaela från Naturskyddsföreningen. Text och foto: Michaela Lundell.
Natursnokarna lärde sig spåra som indianer – 6 september, 2014
”Barn är de bästa spårarna – ni hör och ser bättre och vågar framförallt lita på det era sinnen berättar.” Vi var 18 deltagare mellan sex och sextio år som kommit för att lära oss om vad spårning är, och stämningen i den vackra gläntan vid Domarudden var på topp. Conny Andersson, spanare sedan 20 år tillbaka, fängslade oss alla med sina inspirerande berättelser och målande beskrivningar om hur man spårar. Under de två timmarna i sensommarsolen provade vi på bland annat ”The cope” – träningsleken som unga apache-indianer utövar för att kunna göra smygprovet som ger dem deras hårfjäder vid tinningen. Med alla sinnen på helspänn tränade gammal som ung både sektorseende, långdistansseende och dessutom rävsmygande – både med och utan ögonbindel. Glada skratt blandades med totalt fokuserad tystnad. ”Jo, för en spårare rör sig i naturen för att upptäcka utan att upptäckas precis som djuren. De ser er, men ni ser inte dem!” Tack Conny och alla i gruppen för en fantastiskt lärorik och tankeväckande dag! Text: Linda Wirén
Natursnokshajk – 23-24 augusti, 2014
Vad är bättre än att få somna till vindens sus ute på en skärgårdsklippa? Vi som inte vill sluta snoka efter läggdags och gärna drar igång före frukost träffades vid färjeläget på Ljusterö och åkte tillsammans längst ut på Östra Lagnö, där vi vandrade genom den fårbetade skogen och satte upp våra tält ute på Brännholmen. 5 små och 5 stora snokar – perfekt för en kasta-prick-med-kottar-tävling mellan vuxna och barn. Vi skrev våra namn med vackerheter ur naturen, lekte dunken och hittade massor av fina småkryp både på land och i vattnet: trollsländor, fjärilar, buksimmare, snäckor, fiskyngel, gräshoppor och humlor. Å en av storsnokarna fyllde jämnt, så vi fick tårta och pannkakor och tigerkaka! Och så fick små och stora paddla i kajaken, som Micke släpade genom skogen på punkterade hjul. Text och foto: Michaela Lundell.
Trollsländor och växter vid Gumrasjön – 12:e juli, 2014
Vi var 15 stycken som var med på denna fantastiska promenad varav hälften var barn. Vi följde först Roslagsleden mot Gumrarö. Redan på ängen nere vid badplatsen fastnade vi. Där fanns många fjärilar och andra småkryp och där växte kummin. Vi fick gå och blunda en stund för att komma vidare till rikkärret och gungflyet vid Gumrasjön. Där blommade fortfarande ängsnycklar och vi såg flera insektsätande växter som sileshår och en bläddra. Vi såg också en kärrspindelhona som bar på sina ägg och många små grodor och en snok. Det var inte så lätt att fånga trollsländor. Det fanns många olika arter. Alla lika vackra. Även här var det svårt att slita sig och komma vidare till fikat på andra sidan sjön. Efter fikat blev det lite bråttom för de som skulle med bussen hem men några avslutade med ett dopp i Drängsjön.
Rapport från ”Fjärilar och växter längst spåren”
Ett tio-tal personer var med på denna fantastiska promenad den 5:e juli, 2014. Eftersom man slagit utefter motionsslingorna fick vi promenera över till Gumrarö för att hitta fina blommande dikesrenar. Vi fick se många olika fjärilar som Philip lärde oss namnet på, vitgräsfjäril, silverblåvinge, rutig buskmätare, aspfjäril mm. Vi fick också se många växter som Åke kunde berätta om. Det var mjuknäva, vägtistel, sandnarv, nattviol mm. I halvtid fikade vi vid Gumrasjön och några avslutade med ett dopp i Drängsjön. Nästa lördag tar vi ny sats med trollsländor och växter som vill ha det vått om fötterna. Samling 10.30 vid Domarudden. Badbussen avgår klockan 10 från busstation.
Natursnokarnas fågelexkursion i Röllingby backar, söndag 11 maj 2014
.
Prisutdelning på Valborgsmässoafton
Precis innan våren sjöngs in och brasan tändes vid Ekbacken fick vi dela ut priserna i vårens holktävling. Det gav en stor publik som kunde hedra de tre vinnande eleverna. Gunilla Grips holk, bilden, fick flest röster. Inte långt därefter kom en holk gjord av Hanne-Lo Bergmark och en fågelmatare gjord av Nora Tydal. Klasspriset, som gick till klass 6B på Solskiftesskolan, togs emot av slöjdlärare Sven Pierre som handlett eleverna. Vi delade också ut priser till några som röstat på holkarna. Vinnarna där har lottats fram.
Holkutställning
Under helgen 22 till 23 mars, 2014 genomförde vi en välbesökt holkutställning i Åkersberga centrum. Det var samtidigt en tävling för sjätteklassare som fått bygga holkar i slöjden. Nästan 300 besökande röstade på den holk som föll dem mest i smaken. Ännu fler var framme och tittade eller ställde frågor. Holkarna plus några fågelmatare var fantasifulla konstverk i alla tänkbara former och färger. Det var inte lätt att välja ut bara en holk. Vinnaren kommer att få sitt pris på Valborgsmässoafton vid Ekbacken. Det gick också att titta på andra typer av holkar och få tips och råd om hur man bygger en egen.
Kan du känna igen trädens knoppar?
Februari 2014: Vi var sju tappra själar som trotsade den kalla vinden och tog en promenad med många stopp från torget till Ekbacken. Ni anar inte hur många olika sorters träd och buskar som finns utefter vägen. Vi träffade Violetta Al, Vasse Aspe, Hårige Rönn, Linda Rödvante och många fler. Vi hann också med några berättelser och skrönor av varierande sanningshalt.
Text: Sara Lord och Ann Sjölander
Vintermys med Natursnokarna i Röllingby
Söndagen den 9 februari 2014— Vi var elva snokar: sex små och fem stora. Camilla ledde oss in i Röllingby backar och lärde oss om fåglar om vintern och vad de äter, och vi lärde oss känna igen djurspår av olika däggdjur och letade spår i den borttöande snön. Vi hittade flera spår och en stor spännande spillningshög, full av nötter. Det regnade på oss, men vi är inte rädda för regn och hade roligt ändå. Camilla smälte kokosfett på spritkök och vi blandade ner goda frön till fåglarna. De färdiga frökakorna tog vi med för att hänga upp i träden hemma. Vi lekte kulleken ”alla byter träd” i massor av varianter (bland annat gick vi paraplysteg och på huvudet). Det gjorde oss både varma och fnissiga. Sedan gjorde vi upp eld och grillade korv och köttbullar. Det var härligt att vara ute och efteråt var det härligt att komma in!
Text och foto: Michaela Lundell
Svampskoj med Natursnokarna i skogen bakom Akers friskola (Skånsta)
Söndag 6 oktober 2013— 27 barn och 19 föräldrar var ute och Natursnokade denna dag. Den minsta satt i sele på ryggen, alla andra barn, från 2-ca 10 år, gick på egna ben. Vi klädde min medhavda ullsvamp med både hatt, ring och strumpa och tittade på vad jag hade i korgen, sedan kom fynd på fynd från barnens egna sök: först trattkantareller och narrkantareller, sedan hättor, pluggskivlingar, en ståtlig röd flugsvamp, en liten vårtig röksvamp, gelétagging, klibbticka, doftvaxskivling, brandriskor, kremlor och gullhorn. Vilka duktiga snokar! Häromdagen när jag rekade var det glest mellan fruktkropparna i denna skog. Nu hittade barnen massor, var nyfikna och vetgiriga. Alla verkade njuta av vara ute i den fuktiga, doftande skogen.
Mer friluftsliv i skolan
Naturfotoworkshop med Mats Wilhelm
17 Aug 2013— Trots ostadigt väder väntade en heldag med vackra vyer och handfasta fototips.Vi var 7 deltagare som slöt upp vid ingången till Näsuddens naturreservat denna morgon. Mats Wilhelm berättade inledningsvis om sitt jobb som professionell naturfotograf, gav instruktioner och svarade på frågor. Näsuddens öppna beteshagar inbjöd till vackra vyer som deltagarna fångade med nyvunnen fotokunskap. Efter mycket fotande samt utelunch på stenhällarna vid näsuddens spets begav vi oss till IT-gymnasiet i Åkersberga. Här erbjöds vi tillgång till datorer och Mats gick bl.a. igenom hur man kan redigera sina bilder i photoshop. En mycket lyckad dag som gav mersmak. Foto: Joel Karlsson
2012
Fågelskådning vid Östra Lagnö
Lördag 27 april— Idag har vi sett årets första Ladusvala och hört årets första Lövsångare. Dagen började med strålande sol och spegelblankt vatten. Vi hörde en Kattuggla klockan nio på morgonen! Havsörnen visade upp sig redan när vi väntade på färjan över till Ljusterö.Under Anders Barkengrens kunniga och pedagogiska ledning lärde alla sig hur en Nötväcka låter. Vi fick se en Gråsäl helt nära som var nyfiken på oss. Staren lyckades lura oss flera gånger med sina härmningar av andra fåglar. Lagom när sjöbrisen tog fart, solen gick i moln och några regndroppar föll tog vi färjan hem mycket nöjda med vår dag. Den hade gett både oss nybörjare och skådarproffsen trevliga upplevelser. Text: Ann Sjölander
Snok-rapport från ”klippiga bergen”
Söndag 21 april— 24 stycken deltagare dök upp denna vackra söndag. Vi talade om namnet Näsudden och kom in på istiden och landhöjningen, balanserade på stockar, klättrade i träd, jämförde våra pinnfynd och undersökte allt liv vi kunde hitta i en gammal död tall. Berättade en av historierna bakom namnet Gulddraget och sedan bar det av uppför nästa ”klippiga berg”, där vi åt matsäck med den fantastiska utsikten och sedan lekte frågeleken ”uvar och korpar”, som engagerade både stora och små. Ljudet från myrstackarna (där finns många, gärna i änden på döda, fallna träd) fascinerade flera av deltagarna.Text: Michaela Lundell
Natursnokrapport: Djur, natur och barn – allemansrätten för alla
8 september 2012— Vi var några som trotsade det osäkra vädret och gav oss ut på tipspromenad om allemansrätten. Det blev en spännande och lärorik förmiddag för både barn och vuxna. Valeria Gallardo är mycket kunnig och kände till området väl och vi lärde oss även mycket om Hackstaområdet. När vi kom fram till grillplatsen där vi skulle äta vår matsäck sprack molnen upp och vi fick en fin stund i solen.
Kanalens dag 2012
Många besökare stannade upp för att bygga fågelholkar som senare ska placeras i området vid kanalen.Kanalens dag 26 aug 2012 blev en stundtals blöt men mycket trevlig dag. Många besökande stannade upp för att beskåda de många olika typer av fågelholkar som visades upp av naturskyddsföreningen. De mindre besökarna fick även bygga sin egen fågelholk. Simone, Elida och Simone (fr. vänster) snickrade ihop fina holkar och lovade att komma tillbaks nästa år för att berätta vilka fåglar de sett i holken. Foto: Jessica Fröblom
Om Märlaren försvann?
Hela 26 personer samlades en marskväll för att lära sig mer om vattenhantering.Vi lärde oss dels hur viktigt det är att vi sätter ett pris på rent vatten som kan ställas i förhållande till de kostnader som uppstår när vi vill säkra kvaliteten på vårt vatten. Men vi lärde oss också hur vårt avloppsvatten tas om hand och de utmaningar som kommer när vi blir fler i kommunen. Foto: Ann Sjölander.
Barrskogsäventyr med Natursnokarna i Täljö sön 19 februari 2012
7 familjer med 11 barn och 9 vuxna pulsade genom snön i skogen strax norr om Täljö station. Vi följde hundspår fram till en myrstack, där en hackspett (kanske en gröngöling eller spillkråka) börjat hacka sig ner mot stackens undre delar. Längre upp i skogen hade spillkråkan hackat flisor ur gamla stubbar på jakt efter mat. Vi jämförde blåbärsris med lingonris och följde ett rådjursspår. Barnen hittade vackra isformationer och när alla bergsbestigare tagit sig ända upp på toppen av berget, upptäckte vi att en älg varit där före oss. Vi kollade in lavarna på en tall också, innan vi slog oss ner och fikade.
Natursnokarna kollar in Karsvreta Träsk
Ett tjugotal små och ett femtontal stora natursnokar fick en härlig dag i Karsvreta, med lekar, vitmossa, besksöta och fårpluttar. Efter matsäckslunch uppe på utsiktsberget fortsatte vi ut på gungflyna och mumsade i oss träskets egna tranbär. Många av deltagarna kom från Karsvretas omgivningar, andra kom från Sjökarby, Österskär, Dyvik, Täby och Sollentuna. Dagen arrangerades i samarbete med Karsvretagruppen, som på plats representerades av Göran Hasslerud och Anne Åkerlöf. Text: Michaela Lundell, Foto: Anne Åkerlöf
2011
2011-ÅRS SVAMPEXKURSION
Vi var ca 40 personer som samlades den 25 september för att lära oss mer om skogens svampar. Åke Strid guidades oss genom skogarna vid Domarudden och berättade olika kännetecken för olika matsvampar; utseende, lukt, smak, konsistens, särskiljande svampsaft mm.För att identifiera den delikata matsvampen mjölskivling fick vi lukta på den och då förstod man varför den har fått sitt namn (den luktar mjöl). Åke berättade även att svampar kan användas för att färga garn. Den sammetsfotad pluggskivling som vi fann kan t.ex. användas för att ge garnet en vackert lilablå färg.Vi fick veta att vissa svampar som för bara 10 år sedan klassades som ätliga i svampböckerna nu har visat sig innehålla ämnen på lång sikt kan vara skadliga för hälsan. Åke rekommenderade därför att man köper eller lånar en ny svampbok för att se att ens favoritsvampar fortfarande anses hälsosamma.Under de fyra timmarna som vi gick i skogen lyckades nästan alla av oss på exkursionen få med oss en stor skörd av matsvamp. Själv fyllde jag min korg med trattkantarell, gul kantarell, rödgul trumpetsvamp, svart trumpetsvamp, rödgul- och blek taggsvamp samt fårticka men jag lärde mig även känna igen vissa ätliga kremlor och riskor. Tack Åke för en trevlig exkursion!Text och foto: Alexandra Edström
Natursnoksrapport – Liv i vatten
Söndagen den 21 augusti 2011Vi var fyra vuxna och två barn som var med och undersökte livet i och runt Gumrarsjön vid Domarudden. Under vår väg till sjön tittade vi på flera olika arter av svampar, myror och bär. Väl framme vid Gumrarsjön fann vi en ypperlig brygga att håva från och vi fick se både landlevande insekter och vattenlevande djur. Vi identifierade följande insekter på land: svartmyra, röd skogsmyra, hästmyra, harkrankar, tordyvel, blodröd ängstrollslända, metalltrollslända, vårtbitare och gräshoppor, rapsfjäril samt sorgmantelfjärilar. I vattnet hittade vi bland annat: trollsländelarver, hundigel, virvelbagge, dykare, skräddare och röda vattenkvalster. Efter några timmar vid sjön vandrade vi över gungfly och genom skog för komma tillbaka till Domarudden där vi hade stereolupp och mikroskop redo att användas. Vi tittade på mikroskopiska hinnkräftor och vi tittade även på insekter i förstoring där vi kunde bland annat se att harskrankens vingar var alldeles håriga! Text: Alexandra Edström, Foto: Alexandra Edström & Andreas Lundmark
Vandring i Angarnkilen på Gröna Kilarnas Dag den 15 maj.
Trots hotande regn infann sig ca 25 personer för att vandra med Eric Renman i naturreservatet runt Tärnanområdet som ingår i Angarnkilen.Första regndropparna kom ganska snart men vi vandrade oförtrutet vidare och till slut fick regnet ge sig. Eric är en kunnig naturkännare och fick oss att lyssna och spana efter fåglar och uppleva deras sång. Han berättade också en hel del om landskapet och naturen. En härlig dag trots lätt regn. Kilarnas dag är ett regionalt arrangemang av Naturskyddsföreningen, i syfte att visa oss boende i storstadsområdet, vilka naturvärden vi ha inpå knutarna, öka tillgänglighetetn till dem och få oss att värna dem från exploatering i en alltmer utbyggd region. Naturen är viktig och nödvändig för oss människor och måste värnas.Text: Kinna Lundin
Natursnoksrapport – Bergianska trädgården
Söndagen den 8 maj 2011— Vi var 7 vuxna och 8 barn som tog tåget till Bergianska trädgården i vackert försommarväder. Vi tittade på den nyanlagda våtmarken som redan blivit populär bland gäss och måsar, klättrade i thujorna vid det ”hemliga trädkrypinet”, kikade på misteln i silverlönnen och pratade en smula systematik vid de systematiska rabatterna. Det behövdes fem barn för att nå runt den enorma Ontariopoppeln! Sedan letade vi efter muterade vitsippor och hittade flera ”monstersippor”, och mellan gulsippor och vitsippor såg vi den ljusgula hybriden svavelsippa. I Japanska dammen spanade vi in flera mindre vattensalamandrar, som tryckte i skuggan under den lilla bron. Men mest av allt såg vi hästiglar. Vi avslutade med matsäckslunch invid dammen och sedan strövade deltagarna vidare i parken på egen hand. Text och foto: Michaela Lundell
UGGLESPANING
Några dagar försenade, på grund av stormen, kom vi så äntligen ut för att lyssna på ugglor. 15 nyfikna infann sig vid mötesplatsen. Vi packade ihop oss i bilarna och åkte iväg. Väl på plats möttes vi av en ljuvlig fågelkör. Rödhakar, Dubbeltrast, Taltrast mm.Det var ingen vind och ganska varmt fast det var skönt med mössa och vantar. Tyvärr fick vi varken höra eller se någon Sparvuggla. Ganska snabbt blev det också för mörkt för den dagaktiva ugglan. Vi tog en fika och kunde konstatera att en Morkulla hade sitt revir i närheten. På promenaden mot bilarna stannade vi och lyssnade då och då eftersom det nu var tillräckligt mörkt för Kattuggla. Men inte heller den hade någon lust att låta oss lyssna. Vi fick trots detta en skön kväll ute i naturen och vi lärde oss en hel del av vår trevlige guide Anders Barkengren. Ann Sjölander [Klicka på playsymbolen för att lyssna på en pärluggla.]
DET ÄR FÖR SENT ATT VARA PESSIMISTISK
Ca 16 personer kom till Nya biblioteket den 24 jan då Anders Persson, studiefrämjandet, talade under rubriken ”Det är för sent att vara pessimistisk” om den nationella Omställning Sverige. Anders åker runt i Sverige och är inspiratör åt människor som insett att vi måste ställa om våra liv. Vårt sätt att leva leder till klimatkris, ekonomiska kriser och ekologiska kriser och vi måste alla i lokalsamhället börja ändra vårt sätt att leva för ett hållbart samhälle. Anders berättade med smittande och uppmuntrande exempel hur man i samhället kan få till ny livsstil, ändra konsumtion och kanske ändå kan få ett gott liv med högre kvalitet. Tiden var kort och det kändes som man vill veta mer….Läs mer på:
www.transitionsweden.se
www.omstallningsgruppensigtuna.se
www.stallom.se
Text: Kinna Lundin
Utflykt till Riddersholm på Rådmansö, Norrtälje, lördagen den 5 juni 2010
Utflykten till Riddersholms naturreservat ordnades av Åkersberga Trädgårdssällskap och Naturskyddsföreningen Österåker. Det var 16 deltagare som startade från Länsmansgården 9.30 och efter en dryg timme var vi framme vid naturreservatet. Först gjordes ett kort stopp på en öppen blomsteräng med en artrik flora av ängs- och torrmarksarter med bl.a. olika smörblommor, jungfrulin och mandelblommor. Här välkomnades vi av en sjungande rosenfink.Efter en kort förflyttning i bilarna vidtog en promenad på några km. I början gick vi genom den skuggiga lunden där vinden gjorde att det kändes riktigt kyligt. Här fanns fortfarande tidigblommande örter kvar, som vitsippa, underviol och vätteros, tillsammans med de något senare tandrot, lundsmörblomma, vårärt och harsyra. Innan vi nådde strandängen kunde vi se ett bestånd av lunglav på en lönn och mycket rikligt växte här också Sankt Pers nycklar, som vi såg på många ställen under vår vandring.
Majvivan tilldrog sig största uppmärksamheten på strandängen där den åtföljdes av ängsnycklar, rosettjungfrulin, ängsbräsma, kärrspira m.m. Här var också häckplats för vadare varför vi fick uppträda försiktigt och bara för en kort stund. En mindre trevlig ornitologisk upplevelse var en död kattuggla.Efter lunchpaus gjorde vi en längre rundvandring öster om Gunnarsmalen, rikkärret som vi inte kunde beträda utan stövlar. Skogen var här tät och till stora delar orörd och skuggig. Detta var ramslökens och skogsbingelns rike. De täckte omväxlande stora områden. Stigen gick delvis utefter vackra strandavsnitt med ett par sandstränder. Vid en gammal husgrund blommade vit och röd kungsängslilja. Med den imponerande växtligheten i detta sista lundavsnitt i minnet nådde vi åter bilarna. Text: Åke Strid, Foto: Inga Johansson