Håll Sverige Rent

HÅLL-SVERIGE-RENT-dagen lördag den 19 september2020

Samling kl.12 på Storängstorget i Åkersberga, plockning därefter längs Kanalen (beroende på mängden skräp kanske vi går till några fler platser). Medtag fika och handskar. Alternativt vill vi uppmuntra dig att plocka bort det synliga skräpet i ditt närområde. Kontakt: Christoffer Hallgren, 070-716 9212

Visste du att en cigarrettfimp innehåller mer än 7 000 olika gifter. I filtret fastnar farliga ämnen från röken, bland annat kadmium (som även finns i batterier), nikotin, arsenik, bly, kort sagt samma gifter som finns i röken. Gifterna läcker ut i miljön från fimparna som slängs. På Naturvårdsverket finns en lista på de vanligaste skräptyperna med risk för att ställa till skada. Först kommer cigarrettfimpar följt av diverse plastföremål och förpackningar.

Så här säger Håll Sverige Rent: ”Det slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. I de skräpmätningar som gjordes i större tätorter 2019 stod fimparna för 65% av allt skräp. Snus kommer på andra plats med 14%. Totalt står alltså nästan 80% av alla skräpföremål från cigaretter och snus…. Dessutom är cigarrettfilter gjorda av en slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor. Men dessa ämnen är ju också farliga för naturen. …Eftersom filtret är gjort av plast bryts det inte ner i naturen.”

Mälarenergi säger ”Bland alla gifter i fimpar är kadmium ett av de farligaste gifterna både för hälsa och miljö. Kadmium finns naturligt i jorden och sprids via luft, mark och vatten. Det är en giftig tungmetall som inte kan brytas ner i miljön och kan orsaka störningar i ekosystemet. Ämnet är giftigt för mikroorganismer och vattenlevande arter och kan tas upp av växternas rotsystem. I människokroppen stannar kadmium kvar under lång tid och lagras i njurarna. Kroppen kan ta stor skada av mycket kadmium under en längre tid. Njurarna skadas, benskörhet och risken för cancer ökar. (…..) det tar mellan 1-5 år för en fimp att delas sönder till mikroplast som i sin tur tar upp till 100 år att försvinna från naturen.”